Pomazánky

                                            

 

 

Ananasová pomazánka

2 Lučiny, 1/2 hrnku jemně pokrájeného ananasu, 1 lžíce citronové šťávy, 4 lžíce zakysané smetany

 Lučinu utřeme se smetanou, zakapeme citronovou šťávou, vyšleháme do pěny a vmícháme ananas.

 

Avokádová pomazánka

1 avokádo, 1 menší cibule , 1 vejce natvrdo, citron, sůl

 

Avokádo očistíme, rozmáčkáme vidličkou, zakapeme citronem aby nezhnědlo, přidáme nadrobno pokrájenou cibulku, nadrobno posekané vejce a sůl podle chuti. Rozmícháme do hladka kdo chce může dát i do mixéru - jen lehce, lepší jsou kousky. Mažeme na toust nebo klasickou topinku česnek na topinku opatrně ať nepřehluší chuť avokáda.

 

Biokyska

ářčáář50 g měkkého tvarohu, 200 ml biokysu, 60 g másla, 3 stroužky česneku, pažitka, celý kmín, sůl

 

Česnek utřeme se solí. Máslo třeme s tvarohem a postupně přidáváme biokys. Až je pomazánka hladká, vmícháme další přísady. Nakonec vmícháme drobně nakrájenou pažitku a podle chuti přisolíme. Vše ještě dobře promícháme.

 

Bramborová pomazánka

1 velký uvařený brambor, 2 tavené sýry se šunkou, 1 uvařený a nastrouhaný žloutek, 3 lžíce mléka nebo smetany, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, pažitka. Možství pro 4 porce.

 

Jemně nastrouhané brambory utřeme se sýrem a nastrouhaným žloutkem. Přidáme česnek, najemno nasekanou pažitku, zředíme mlékem nebo smetanou. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

 

Bramborová pomazánka na chlebíčky

Asi 30 dkg vařených brambor, 5-8 dkg másla, 2 kyselé okurky, 1 střední cibule, 1 vejce natvrdo, hořčice, citronová šťáva (popřípadě kyselé okurky, salám apod.).

 

Brambory za horka ustrouháme, utřeme s máslem, přidáme ostatní přísady drobně nakrájené a ochutíme. Je-li směs hustá, přidáme smetanu nebo mléko.

 

Bramborový tatar

300 g vařených brambor – strouhaných, 1 velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín, 1 ČL hořčice, 1 - 2 ČL sójové omáčky, 1 ČL worcesterské omáčky, 1 - 2 PL kečupu

 

Vše smícháme a mažeme na topinky s česnekem.

 

Budapešťská

1 žervé, 1 lžíce sladké červené papriky, 1 malá cibule nakrájená jemně, 1 malá paprika rozkrájená na proužky na ozdobení, sůl, pepř.

V misce rozetřeme žervé s paprikou, cibulí, solí a pepřem. Pomazánku ozdobíme nakrájenou paprikou.

 

Budapeštská pomazánka

Nakládané kapie,tvaroh,máslo,sůl,pepř,sypká pálivá paprika,sladká paprika

 

V robotu našleháme máslo s tvarohem,přidáme nakádanou kapii,dochutíme pepřem ,málo soli,málo pálivé papriky a dobarvíme sladkou paprikou.Zašleháme,dáme schladnout a podáváme na chlebu.

 

Bylinková pomazánka

100 g naklíčeného obilí, 1 PL sójového oleje, 3 PL bílého jogurtu, lístky pampelišek (nasekané), lístky jetele (nasekané), špetka řebříčku

 

Dejte do nádoby všechny suroviny a míchejte R 3, 15-20 sec. Můžete dochutit sójovou omáčkou, citrónovou šťávou nebo česnekem. Mažte na pečivo a zdobte plátky rajčat.

 

Carská pomazánka

20 g kaviáru, 80 g másla, 30 g olejovek, citronová šťáva, sůl

 

Máslo utřeme do pěny, přidáme utřené olejovky i s olejem, citronovou šťávu, sůl a nakonec zlehka vmícháme kaviár. Mažeme na rohlíky.

 

Čočková pomazánka

ářčáář200 g uvařené čočky, 2 cibule, 1 lžíce másla, 2 lžičky 8% octa, špetka soli, špetka mletého pepře

 

Uvařenou,vychladlou čočku utřeme se změklým máslem, vmícháme drobně nakrájenou cibuli a dochutíme octem, solí a pepřem.

 

Danielina Pomazánka Pavaroti

mrkev, uzený sýr Eidam, tatarská omáčka, česnek, hořčice, Vegeta

 

Zhruba stejné množství mrkve a sýra najemno nastrouháme. Spojíme malým množstvím tatarské omáčky, aby pomazánka držela pohromadě, a ochutíme ostatními přísadami. Česnek lze přidat pouze jemně na ochucení i větší množství, aby pomazánka byla výrazně česneková. Část tatarky lze nahradit jogurtem. Mažeme na veku.

 

Dobrá pomazánka na chlebíčky

2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice

 

Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme.

 

Falešná tresčí pomazánka

2 natvrdo uvařená vajíčka, 1 větší mrkev nebo 4-5 mrkviček nakládaných v sladkokyselém nálevu (jsou lepší než čerstvá mrkev), 3 kyselé okurky, 1/2 kostky jemného tvarohu, 1 menší cibule, 1/3 lahvičky tatarské omáčky

 

Vejce nastrouháme, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a okurky a na jemno nakrájenou cibuli (můžeme také nastrouhat). Dobře promícháme s tvarohem a tatarkou. Dáme na hodinku odstát do chladničky. Mažeme na topinky nebo chlebíčky a ozdobíme zeleninou.

 

Falešný humr 1

4 velké mrkve, kousek celeru, 1 majolka, citrón, sůl, pepř

 

Mrkve a celer oloupene a nastrouháme, přidáme majolku a dochutíme šťávou z citrónu, osolíme a opepříme. 

Falešný humr 2

ářčáář1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron

 

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku. Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

 

Gyrosová pomazánka

gyrosové koření, Niva, pomazánkové máslo bez příchuti, (Lučina, cibule)

 

Nastrouháme nebo utřeme Nivu a promícháme ji s pomazánkovým máslem. Já přidávám ještě Lučinu. Vše zamícháme dohromady a přisypeme gyrosové koření (množství dle chuti). Pomazánku dochucuju ještě cibulkou nakrájenou nadrobno.

 

Hamina

cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli

 

Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

 

Hobitova směs.

zbytky uzenin a sýru, cibuli, česnek, kmín, pepř, kečup, majonézu

 

Zbytky uzenin rozkrájejte na kousky a dejte na rozpálenou pánev, přidejte kmín, pepř, česnek, hodně cibule, zbytky sýru všeho druhu dejte trochu později a restujte. Na závěr to přelijte kečupem. Ale jemně. Nechte to krátce vychladnout. Vmíchejte do toho trochu majonézy. Doporučuji podávat jako studený salát s pečivem. Mám jednu fintu, když přidáte do směsi feferonky, tak vám vznikne pikantní směs na topinky.

 

Houbová pomazánka

50 g čerstvých hub, 1 malá cibule, 1 lžíce másla, pepř, 4 tavené sýry, 100 ml mléka, sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce petrželky na ozdobu

 

Houby očistíme a rozkrájíme na kousky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Tavené sýry utřeme s mlékem dohladka, přidáme na kostičky nakrájenou okurku a cibuli. Houby necháme zchladnout, přimícháme do směsi, ochutíme hořčicí, solí a pepřem. Na krajíčcích chleba pomazánku posypeme petrželkou.

 

Hrachová pomazánka se sezamem

20dkg žlutého hrachu, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce sezamových semínek, 1 stroužek česneku, 1 malá cibulka, 2 lžíce sekaných zeleninových natí a koření(petržel,kopr,kerblík,pažitka), sůl

 

(Sezamová semínka opražíme,hrách rozmixujeme)

 

Jarní pomazánka 1

1 tvaroh, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce majolky, 2 vařené vejce, 1 mrkev, kousek celeru,
1 jablko, pažitka, petrželka, kopřiva, řebříček, šťovík, sůl, pepř

 

Vejce uvaříme natvrdo, kopřivu spaříme a nasekáme najemno, bylinky(od každé 2-3 stonky, petrželku a pažitku (dle chuti)opláchneme a nasekáme také najemno. Mrkev, jablko, celer a vařené vejce nastrouháme, smícháme s nasekanými bylinkami a tvarohem, zakysanou smetanu a majolkou, ochutíme pepřem a solí.

Jarní pomazánka 2

2 vejce uvařená natvrdo, 10 větších ředkviček, 1 střední cibule, 100 g měkkého netučného tvarohu, 100 g bílého jogurtu, sůl, naťová zelenina na ozdobu

 

Oloupaná vejce nakrájíme na kostičky, omyté ředkvičky nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli nakrájíme najemno, jogurt rozmícháme s tvarohem a ostatní suroviny do směsi přimícháme. Vše spojíme a dle chuti dosolíme. Mažeme na pečivo a zdobíme petrželkou.

Jednoduchá čočková pomazánka

20dkg vařené velkozrné čočky, 5dkg pomaz.másla, 1/2 cibule, 2 lžíce sekaných zeleninových natí(petrželka,bazalka,kerblík,pažitka), sůl

 

(čočku pomlít na masovém strojku)

 

Kapiová pomazánka

ářčáářzavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř

 

Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.

 

Kopřivová pomazánka

250 g měkkého tvarohu, 1 odm. mléka, kopřivy (mladé, nasekané a spařené), 1 ČL citrónové šťávy, špetka soli

 

Dejte do nádoby tvaroh a mléko, nasaďte šlehací metlu a šlehejte R 3, 15 sec.(tak, aby byl tvaroh vyšlehaný do hladka). Přidejte spařené a nasekané kopřivy, citrónovou šťávu a sůl, promíchejte R 2, 6 sec.

 

Křenová pomazánka 1

20 dkg sýra (cihly), 10 cm dlouhý křen, 1 velká majolka (majonéza), 4 vařená vejce, 1 větší mrkev, 1 kyselá okurka, sůl, pepř, hořčice (podle chuti), 10-15 dkg salám (nemusí být)

 

Nastrouhat sýr, křen, vajíčka, mrkev,okurku (salám)na jemném struhadle. Vše smíchat s majolkou a ochutit.

 

Křenová pomazánka 2

150 g křenu, 100 g krémového sýra, 250 g měkkého tvarohu, 1 odm. mléka, zelená petrželka

 

Dejte do nádoby křen, petržel a sekejte R 7, 5 sec., potom Turbo 5-6 sec. Nasaďte šlehací metlu. Přidejte ostatní suroviny a šlehejte R 3, 30 sec.

 

Křenová pomazánka 3

1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř

 

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.

 

Křenová pomazánka se salámem

200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl

 

Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme. Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.

 

Lahodná pórková pomazánka

1 pórek, 200 g šunkového salámu, sůl, pepř, sójová omáčka, 2-3 lžíce majonézy

 

Postup přípravy: Pórek nakrájíme na kolečka a uvaříme do měkka. Pak ho scedíme a necháme vychladnout. K vychladlému pórku přidáme na kostky nakrájený šunkový salám, osolíme, opepříme, zakapeme sójovou omáčkou a na závěr přidáme majonézu. Necháme alespoň 30 minut uležet v lednici a pak mažeme na chlebíčkovou veku. Už nemusíme zdobit, chuť pomazánky je výborná.

Letní pomazánka

ářčáář1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř

 

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

 

Levná bramborová

10 dkg brambor, 5 dkg másla, lžička hořčice, 2 dkg cibule, paprika.

 

Brambory uvaříme a necháme dobře vychladnout (např. zbylé brambory). Do mixéru dáme olej, hořčici, cibuli a přidáme po částech brambory. Do hotové pomazánky vetřeme trochu másla. Pomazánku natíráme na chleba a přidáme na obložení zeleninu dle možností - např. ředkvičky, rajčata, papriku.

 

Mozaiková pomazánka

ářčáář200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka

 

Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny. Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů...

 

Ořechový tatarák

8 lžic mletých ořechů,4 lžíce strouhané mrkve, 4 lžíce strouhaného celeru, česnek, cibule, sojovka, sůl,pepř, worčestr

 

Vše smícháme dohromady a natíráme na topinky.

 

Ostrá pomazánka

ářčáář200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl

 

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

 

Ostrá pomazánka s pivem

250 g měkkého tvarohu, 100 g tuku, 5 lžic světlého piva, 1 cibule, chilli, sladká paprika, drcený kmín, sůl

 

Tvaroh vyšleháme se změklým tukem a s pivem. Přidáme koření, sůl a nakonec vmícháme nakrájenou cibuli.

 

Pálivá pomazánka

ářčáář2 balení pomazánkového másla, 2 sklenice moravanky nebo hradištanky

 

Do mixéru dejte pomazánková másla. Z moravanky nebo hradištanky vylijte nálev a dejte také do mixéru. Vše rozšlehejte, když bude pomazánka řidší, tak přidejte pomazánkové máslo. Pomazánku můžeme i vymíchat, ale není tak jemná.
Výborné na chlebíčky, ale i na rohlík jako svačinka. Rychlá příprava.

 

Palivcová pomazánka

feferonkový sýr Palivec (2x krabička á 3ks), majolka (250 ml), česnek - půl paličky, sůl

 

Rozmačkaný česnek vmíchat do sýra s majolkou, dosolit dle chuti. Nechat chvilku odležet a pak mazat na veku nebo kolečka rohlíku. Výborné k pivu.

 

Pikantmí pomazánka na toasty

Půl balení majonézy, 4 trojůhelníčky sýra, 4 stroužky česneku, sůl,pepř,paprika, 30dkg nastrouhané cihly

 

Majonézu smícháme se sýrem a kořením,přidáme prolisovaný česnek,sůl,pepř a papriku a přimícháme polovinu strouhaného sýra..Mažeme na na kolečka nakrájené rohlíky a sypeme druhou polovinou sýra. Zprudka zapečeme...

 

Pikantní pomazánka 1

1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl

 

Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.

 

Pikantní pomazánka 2

ářčáář1 Moravanka (Hradišťanka), 150 g polosuchého salámu, 150 g sýru eidam, 2-3 vařená vejce, lžička plnotučné hořčice, sůl pepř, majonéza

 

Z Moravanky slijeme vodu a zeleninu nameleme, nebo rozmixujeme, pak k tomu nastrouháme na jemno sýr, salám a vajíčka nasekáme na drobno. Přidáme lžičku hořčice, špetku soli a pepře a nakonec majonézu. Dávám tak polovinu malé skleničky, ale vždy hlídám, aby nebyla moc řídká. Nechám v lednici alespoň 30 min. uležet a mažu na chlebíčkovou veku. Než začnu Moravanku mixovat vyndávám feferonku, ale kdo má rád hodně ostré, můž ji přidat.

 

Pikantni pomazánka na chlebíčky

250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem)

 

Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka. Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.

 

Pikantní pomazánka z avokáda

2 avokáda, šťáva z 1 citronu, 1 stroužek česneku, kopr, sůl, pepř

 

Avokáda rozpůlíme, pecky vyjmeme, dužinu vydlabeme a rozmačkáme vidličkou. Dužinu pokropíme citronovou šťávou, přidáme drobně nasekaný česnek, kopr a dochutíme. Mažeme na chléb.

 

Pikantní škvarková pomazánka nejen na topinky

750 g škvarků, 2 sklenice leča nebo 3 plechovky, 4 syrová vejce, 4 lžičky podravky, 2 stroužky česneku, 2 feferonky, sůl dle chuti, 1 malá plnotučná hořčice

 

Lečo scedíme a necháme okapat, škvarky, lečo, česnek a feferonky pomeleme na masovém strojku, přidáme vejce, vegetu, hořčici a dobře promícháme. Pokud děláme pomazánku z plechovek musíme vyjmout párky!
Hotovou hmotu plníme do sklenic a zavařujeme při teplotě 85 °C asi 20 minut.

 

Pivní pomazánka s feferonkami

250 g měkkého tvarohu, 1 cibule, 2 sterilované feferonky, 100 g másla, 100 ml piva, mletý kmín, sladká paprika, sůl

 

V misce pečlivě rozmícháme tavroh s rozměklým máslem. Postupně za stálého míchání přidáváme pivo. Cibuli a feferonky nakrájíme najemno, přidáme do pomazánky a opět vše dobře promícháme. Ochutíme kmínem, paprikou, osolíme a podáváme.

 

Pivní psi

200 g Nivy, 100 g másla, sladkou a pálivou papriku podle chuti

 

Nivu vyšlehejte s máslem, okořeňte paprikou a důkladně rozšlehejte.Podávejte na plátcích rohlíků nebo na kostkách chleba.( Bez piva ovšem ani ránu)

 

Pomazánka

20 dkg mrkva, 20 dkg tvrdý syr, 1 majonéza, 4 strúčky cesnaku, sol

 

Mrkvu a syr postúhať,pridať soµ,majonézu a pretlačený cesnak.Dobre premiešať a odložiť na 30 min do chladnišky.

Použietie ako nátieka na langoše,očké,topinky ..

 

Pomazánka Halász

1 krabička olejovek, 10 dkg másla, 10 dkg majonezy, půl lžičky chili, sůl podle chuti, trochu tymiánu, kapku citron. šťávy

 

Vše rozmnixujeme a necháme asi 2 hodiny vychladit. Olejovky vyklopíme i s olejem.

 

Pomazánka na chlebíčky 1

1 Perla, 2 vejce na tvrdo, sůl, pepř, , 4 vařené brambory,, 2 měkké sýry, česnek, cibule, hořčice,nastrouhaný okurek.

 

Všechno ušlehat.

 

 

Pomazánka na chlebíčky 2

300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř

 

Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme. Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).

 

Pomazánka na jednohubky

Balíček Nivy - asi 150g, Majonéza - asi 150g, Česnek - dle potřeby

 

Vše smícháme, mažeme na kolečka rohlíků, zdobíme zeleninou.

 

Pomazánka na jednohubky za 10 minut

ářčáářmajolka (i light), 200 g strouhaného sýra (eidam), 2 stroužky (velké) česneku, jemně strouhané vlašské ořechy

 

Rozetřeme česnek, vmícháme ho do majolky, přimícháme nastrouhaný sýr, napěchujeme do sklenice, zašroubujeme víčko. Za 3 hodiny mažeme na veku nebo na kolečka rohlíků a namáčíme v nastrouhaných vlašských ořeších. Nesolíme, možná maličko po rozležení - sýr je většinou slaný dost.

 

Pomazánka na topinky a toasty

mleté maso (může být i maso ve vlastní šťávě z konzervy) dle libosti, strouhaný sýr, 1 vejce natvrdo, sterilovaná okurka, cibule, česnek, kečup, hořčice, sůl, pepř

 

Orestované mleté maso zamícháme se sýrem, nastrouhaným vejcem, okurkou, nadrobno nasekanou cibulkou a prolisovaným česnekem. Dle chuti přidáme kečup, hořčici, sůl a pepř. Do pomazánky můžeme přidat také majonézu nebo tavený sýr, zkrátka vše, co v lednici najdeme.

 

Pomazánka smetanová,křenová

Koflík mléka,4 dkg hrubé mouky,vejce,5 dkg másla,ocet,sůl

 

V hrnečku rozkvedeláme mléko,mouku a vejce.Postavíme do vodní lázně a kvedláme až zhoustne.Nevaříme, vejce by se srazilo.Přidáme máslo do červena převařené,okyselíme,osolíme podle chuti za stáleho kvedlání.Do vychladlé majonézy,kterou takto získáme,přimícháme strouhaný křen nebo z jara pažitku.Mažeme na plátky žemle, kterou můžeme podetřít máslem.

 

Pomazánka tzatziki

ářčáář1 tvaroh, 2 kostičky měkkého taveného sýra bez příchuti, 2 lžíce zakysané smetany, 4 stroužky česneku, 1 salátová okurka, sůl, koření tzatziki

 

Tvaroh a sýry utřeme se zakysanou smetanou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, koření a nastrouhanou okurku. Dobře promícháme, necháme vychladit a mažeme na celozrnný chléb nebo podáváme v miskách a pojídáme se slanými tyčinkami nebo suchými toasty.

 

Pomazánka všehochuť

100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl

 

Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.

 

 

 

Pomazánka z brynzy

ářčáář1/4 kg brynzy, 100 g másla, 1 cibule, 1 zelená paprika, 1 lžíce polotučné hořčice

 

Nasekáme nadrobno cibulku a papriku. Přidáme brynzu, hořčici. Pak vše vyšleháme s máslem do pěny. Výborné na chuťovky.

 

Pomazánka z burských oříšků s česnekem

ářčáář100 g másla, 100 g burských oříšků, 2 stroužky česneku, sůl

 

Do změklého másla zamícháme umleté oříšky, lisovaný česnek a sůl. Promícháme a mažeme na topinky nebo slané sušenky.

 

Pomazánka z cizrny

ářčáář1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g)

 

Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

 

Pomazánka z Hrašky

Hraška - hrachová směs na obalování, voda, máslo, 1 cibule, 1 kyselá okurka, česnek, křen

 

Hrašku rozmícháme s vodou v poměru 1:4-5 a pomalu vaříme asi 20 minut. Občas promícháme. Hraška se nepřipálí. Necháme vychladnout a prošleháme s máslem, asi polovina množství kaše z Hrašky. Potom přidáváme to, co nám chutná: strouhanou okurku, prolisovaný česnek, křen, cibuli atd. Necháme v chladničce odstát a mažeme na chleba. Ozdobíme rajčetem, paprikou apod.

 

Pomazánka z jedové chýše

2 sýry Romadur, 3 vejce, 2 cibule, hořčice, pepř, 100 g másla, světlé pivo, mletá paprika, pažitka

 

Nakrájené sýry rozmačkáme, zalijeme asi 1 dl piva a rozetřeme s máslem a žloutky natvrdo. Přidáme drobně krájenou cibuli, 2 lžičky kremžské hořčice, pepř, půl lžičky pálivé papriky a 1/2 sladké. Mažeme na chleba a zdobíme sekanými vaječnými bílky a pažitkou.

 

Pomazánka z mleté zeleniny

3 červená rajčata, 3 zelená rajčata, 2 zelené papriky, 1/3 hlávky zelí, 1 cibule, 2 lžíce oleje, citronová šťáva, cukr, sůl

 

Rajčata, papriky a hlávkové zelí umeleme na masovém strojku a přidáme drobně nakrájenou cibuli. Přimícháme olej a ochutíme citronovou šťávou, cukrem a solí. Vše promícháme a mažeme na tmavý chléb s máslem.

 

Pomazánka z Moravanky 1

ářčáářsklenice Moravanky (sterilovaná zeleninová směs), 200 g měkkého salámu, menší cibule, 1 majolka - 250 ml

 

Postup přípravy: Zeleninu - Moravanku, scedíme a umeleme se salámem a cibulí na jemném struhadle. Přidáme majolku a promícháme. Dle chuti přidáme sůl a česnek. Mažeme na veku, chleba, bílé pečivo.

 

 

 

Pomazánka z Moravanky 2

300 g salámu (gothaje), 1 moravanka (pikantní sterilovaná zeleninová směs), 2 sýry apetito, 1 majonéza, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 cibule

 

Salám a celou moravanku včetně nálevu pomeleme. Dále přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, 2 sýry, lžíci hořčice a majonézu. Vše dobře promícháme.

 

Pomazánka z pomazánkového másla

1 ks pomazánkového másla, 1 majolka, 1 - 2 vajíčka vařená natvrdo, asi 20 dkg salámu junior, malá cibulka, pepř, sůl, kečup a hořčice.

 

Vajíčka, salám a cibulku nastrouháme najemno, smícháme s pomazánkovým máslem a majolkou ( lze použít i bílý jogurt), dochutíme pepřem a solí a můžeme přidat kečup a hořčici.

 

Pomazánka ze dvou pomazánkových másel

šunkové pomazánkové máslo, křenové pomazánkové máslo, 1 střední cibule, 150 g měkkého salámu (český, gothaj), 2 větší kyselé okurky, sůl, pepř

 

Cibuli pokrájíme nadrobno, salám a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pomazánková másla, sůl, pepř a šleháme. Pokud je pomazánka moc tuhá můžeme přidat trochu nálevu z kyselých okurek.

 

Pomazánka ze sójového masa

sojový granulát, 2 lžíce rostlin.másla, 2 stroužky česneku, koření dle chuti - staročeské, paprika sladká, pepř, sůl

 

Sójový granulát povaříme 5 minut v osolené vodě.  Zcedíme, pomeleme na mlýnku na maso, přidáme rostlinné máslo a ochutíme prolisovaným česnekem a kořením. Pomazánku lze zahustit rozšlehaným vejcem povařením v hrnci

 

Pomazánka ze žampionů

1 konzerva krájených žampionů, 1 vanička tučného tvarohu, 10 dkg točeného salámu, 1-2 zelené papriky, 2 lžíce másla, sůl, vývar z masoxu na povaření hub.

 

Houby opláchnu a vložím je do vývaru z masoxu, kde je vařím asi 15 minut. Pak je sliju a nechám okapat. V misku utřu máslo a tvaroh. Do tvarohu přidám houby, nakrájenou papriku, salám (vše na drobné nudličky). Osolím a promíchám. Pomazánku mažu na toust nebo chleba. Výborné!!!

 

Primátorská pomazánka

1 krabička sýra Primátor, 6 natvrdo uvařených vajec, 2 majolky, 1 lžíce plnotučné hořčice, cibule, kyselé okurky, sůl

 

Primátor a vejce nastrouháme, přidáme cibuli a nastrouhané okurky. Do majolky zamícháme hořčici a promícháme vše dohromady. Nakonec osolíme. Mažeme na chlebíčkovou večku a zdobíme dle libosti.

 

Rajčata pro Kolombínu

1 velká lučina, 80 g másla, sůl, 8 menších rajčat, kompotovaný ananas, petrželová nať, event. hlávkový salát

 

Lučinu utřeme se změklým máslem a zamícháme drobně nakrájený ananas. Rajčata rozpůlíme, osolíme a vidličkou na ně navršíme pomazánku. Ozdobíme petrželovou natí a podáváme na listu hlávkového salátu.
Nebo jednoduše dělám jako pomazánku na večku nebo rozkrojenou housku. Ozdobím kousky rajčat.

Rajčatová pomazánka se sterilizovanou okurkou

30 dkg Ramy, 1 lžíce bílého jogurtu, 3 lžíce tatarské omáčky, 30 dkg rajčat, 2 vejce uvařená natvrdo, 2 až 3 sterilizované okurky, sůl, 1 lžíce drobně sekaného čerstvého kopru nebo jiných zelených bylinek.

 

Utřeme Ramu s bílým jogurtem a tatarskou omáčkou. Rajčata očistíme omyjeme a spaříme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na malé kousky a vložíme do Ramy. Přidáme nastrouhané okurky, sůl podle vlastní chuti a vše důkladně vymícháme. Podáváme posypané drobně sekaným čerstvým koprem a ozdobené kolečky vajec uvařených natvrdo.

 

Rychlá mrkvovo-sýrová pomazánka

ářčáářmrkev, tavený sýr (dobře roztíratelný), med

 

Do rozetřeného taveného sýra vmícháme nahrubo nastrouhanou mrkev. Mrkví nešetříme, dodá dobrou barvu. Dochutíme troškou medu (na ten nezapomínat) a můžeme mazat na veku.
Je to rychlá a překvapivě velmi chutná pomazánka.

 

Rychlá pomazánka

ářčáář100 g měkkého salámu (junior...), 100 g sýra niva, 100 g zakysané smetany

 

Salám s nivou nastrouháme (nebo rozmixujeme) - dle zkušeností a smícháme se smetanou. Výborná pomazánka na jednohubky, chlebíčky, ale i k večeři či ke svačině.

 

Semínková pomazánka

7 polévkových lžic majonézy, 1 jablko, 2 kávové lžičky lněných semínek, 2 káv. lžičky hořčice, sůl, pepř, citrón

 

Jablko umyjeme a oloupeme a na jemno nastrouháme. Jablko i ostatní suroviny zamícháme, osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou. Můžeme přidat i najemno nasekanou pažitku.

 

Sloní mlsanec

2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 4 sterilované okurky, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky)

 

Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet. Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.

 

Sloní  žrádlo 1

40dkg měk.salámu, 1 majolka, 1 cibule, 3 kyselé okurky, 2-3 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje,

1 lžíce octa, kostka cukru

 

Salám umlít, ocet, kečup, hořčice, cukr, olej povařit asi minutu.Nechat vychladnout, vše smíchat a nechat asi hodinu  uležet v lednici.

 

Sloní žrádlo 2

1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli

 

Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.

 

Sloní žrádlo 3

500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru

 

Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku.

 

Sloní žrádlo 4

2 lžíce octa,2 lžíce hořčice,2 kostky,cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžíce kečupu,1/2 lžíce vorčestru,1/2 kg měkkého, sálamu,1 cibule, 1 majolka,sůl.

 

svaříme veškeré suroviny mimo salámu majolky a cibule a vše necháme vychladnout. Umeleme /nastrouháme/ salám s cibulí a vmícháme do směsi na závěr přidáme majolku a případně osolíme.

 

Slonie žrádlo

1 kg obyčajných párkov, alebo diétnej salámy, 1 pohár uhoriek a 6 veľkých cibúľ

Nálev: 2 lyžice oleja, 2 lyžice horčice, 2 lyžice cukru, 1 lyžice octu, 1/2 lyžice chilli, 200 g kečupu alebo rajčiak. pretlaku

Všetko nakrájať na kocky alebo rezance a premiešať s nálevom. Suroviny na nálev zmiešame a necháme prejsť varom. Vychladnutý nálev zmiešame so zmesou a pridáme majonézu zo 4 vajec alebo 1 a 1/2 pohára hotovej majonézy. Necháme odležať v chladničke 3-4 hodiny.

 

Sojová pomazánka

100g vařených sojových bobů,100g flory,100g strouhané cihly,2stroužky česneku,sůl a pepř dle chuti.

 

Sojové boby umeleme,našleháme s florou,přidáme strouhaný sýr.Dochutíme solí,pepřem a rozetřeným česnekem.mažeme na veky.

 

Sójová pomazánka  s koprem a vejci

15dkg vařené mixované sóji, 1 vařené vejce, 5dkg krémového sýra nebo měkkého tvarohu, 2 lžíce sekané koprové nati, 3 rajčata, snítka petrželové nati, sůl

 

Sójová pomazánka s ořechy

150 g uvařené sóji, 150 g umletých jader vlašských ořechů, 5 lžic medu, sůl

 

Sóju umeleme na masovém strojku společně s vlašskými ořechy, přidáme malou špetku soli a 5 lžič tekutého medu. Dobře promícháme. Výborná a rychlá pomazánka na tousty a vhodná i pro děti.

 

Sójovo-tvarohová pomazánka s řeřichou

10dkg netučného tvarohu, 10dkg vařené mixované sóji, 5dkg pomazánkového másla, 2 lžíce jogurtu, hrst sekané řeřichy, sůl

 

Světová pomazánka na chlebíčky

3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka nebo bílý jogurt, sůl

 

Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat.

 

 

 

 

Vampíří strach

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl

 

Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.

 

Vídeňský krém

2 žervé, 200 g majolky, 100-150 g strouhaného eidamu, hořčice, sůl, 1/2 strouhané cibule, křen dle chuti, veka (rohlíky)

 

Vše se smíchá v pomazánku, maže se na veku či rohlíky, nahoře se zdobí ořechem nebo zavařenou jeřabinou, rybízem, mandarinkou apod. Nejlepší je dělat chvilku předem, rozleží se.

Možno použít pro návštěvy, dobře vypadá, skvěle chutná k vínu, je ostré ale jemné. Obměna k pivu: vynechte křen, hořčici a cibuli, přidejte lisovaný česnek. Pozor, takto to má grády!

 

Vlašská pomazánka

ářčáář1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti

 

Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.

 

Welsh Rabbit

250 g strouhaného sýra, 2 dl světlého piva, 2 lžíce ostré hořčice, 2 žloutky, 2 lžíce másla, 1 malá lžička sladké papriky

 

Na mírném plameni rozehřejeme 2 lžíce másla, vmícháme sýr a postupně za stálého míchání přiléváme pivo. Ochutíme hořčicí a sladkou paprikou. Když směs zhoustne, zjemníme ji žloutky. Tuto směs mažeme na topinky či světlý chleba.

 

Žampionová pomazánka

200-300 g žampionů, 2 kostky taveného sýra, máslo, kmín, sůl, pepř, oblíbené bylinky

 

Žampiony nakrájíme nadrobno a na trošce oleje vydusíme spolu s kmínem. Je důležité, aby byly houby opečené dozlatova a neměly žádnou vodu. Do vychladlých žampionů přimícháme máslo a taveňák, osolíme, opepříme a dochutíme čerstvou petrželí, nebo pažitkou.

 

 

 

Česnekové

 

 

 

 

Cesnaková nátierka

200 g naklíčeného obilia, 0,5 dcl oleja , 5 strúčikov cesnaku, petržlenová vňať a soľ

 

V mixéri rozmixujeme obilie s olejom, soľou a cesnakom. Mixujeme asi 3-5 minút. Natierame na chlieb, ozdobíme petržlenovou vňaťou.

 

Cesnaková pomazánka 1

200 ml majonézy, 200 g taveného syra napr. Bambino, 6 strúčikov cesnaku, 150 g Eidamu

 

Cesnak očistíme, prelisujeme a vymiešame s majonézou, taveným syrom a strúhaným Eidamom. Podávame chladené.

 

Cesnaková pomazánka 2

cesnak,tavený syr, pochuťková smotana

 

cesnak pretlačiť a zmiešať zo syrom a smotanou kým nie je

hladká hmota, vychladiť a natierať na očká

 

Cesnekova

majolka,cesnek,syr měký

 

utřeme česnek 4 strušky přidáme 15 dg majolky 10dg sýra a vše smícháme o podáváme s topinkou.

 

Česneková pomazánka 1

5 stroužků česnekul, 10 dkg tvrdého sýru, 2 kostky měkkého sýru, 250 ml Tatarské omáčky

 

Nastrouháme tvrdý sýr, přidáme měkký sýr, tatarku a prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme.

 

Česneková pomazánka 2

česnek 4 stroužky, sýr Apetito 1 ks, majolka 1 ks

 

česnek prolisujeme, přidáme sýr obojí dokonale utřeme a nazávěr vmícháme majolku ,

 

Česneková pomazánka 3

ářčáář150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř

 

Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

 

Česneková pomazánka 4

3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku

 

Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.

 

Česneková pomazánka 5

Sýr měký,česnek, tatarská omáčka

 

Vše rozetřeme a smícháme v misce.

 

Česneková pomazánka 6

 Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika

 

Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí asi na 11 rohlíků. Na každou jedn

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode